Koristni nasveti

SHRANJEVANJE in VZDRŽEVANJE:

 • Če lepilo date v kozarec s kovinskim zamaškom in ga spravite v hladilnik, podaljšate življenjsko dobo lepila za najmanj eno leto.
 • Če samo lepilo date v zamrzovalno skrinjo, na temperaturo pod -5°C, ohrani viskoznost do najmanj 5 let. Temperature pod ničlo vstavijo proces staranja lepila.
 • Če lepilo redno uporabljate (najmanj enkrat tedensko),potem je najboljše da ga hranite na sobni temperaturi in ga po uporabi ne spravljate v hladilnik; pogoste spremembe temperature negativno vplivajo na viskoznost lepila in se veliko hitreje strdi.
 • Če se kapalka od lepila zamaši, jo počasi in pazljivo snemite s plastenke ter jo zamenjajte s kapalko od PASCO CLEAN-a (rdeča nalepka). Po opravljeni zamenjavi, plastenko od PASCO CLEAN-a zaprite, vendar ne čisto do konca ter jo pustite ležati horizontalno nekaj ur, da se zamašena kapalka očisti. Tako boste vedno imeli čisto kapalko.
 • Po uporabi obrišite kapalko od lepila s krpo, potem nekajkrat potrkajte z nohtom po njej da lepilo zleze v plastenko, šele potem zaprite z zamaškom. Tako se izognete zamašitvi kapalke.

UPORABA:

Poglejte si nekaj primerov uporabe v praksi na www.youtube.com, iščite pod besedo: PASCOFIX.
 • Ko lepilo vzamete iz hladilnika in ga želite uporabiti, ne storite tega takoj. Ohlajeno lepilo lepi zelo počasi. Raje počakajte 20 min, da se temperatura lepila v plastenki dvigne, takrat bo lepljenje teklo hitro.
 • Površini pred lepljenjem očistite s PASCO CLEANOM (rdeča nalepka). Če ga slučajno nimate, uporabite čisti aceton (ne tisti za čiščenje laka za nohte). Nikakor ne uporabljajte nitro razredčila, ker je mastno in še bolj umaže površino. Površina po čiščenju z nitro razredčilom izgleda sijajna, ampak ne zato ker je čista, temveč zato, ker je mastna.
 • Če med lepljenjem zlepite prste, ne skrbite, ne bo vam treba iti k zdravniku. Najbolje bo, da prste, takrat ko se zlepijo, nemudoma razdvojite tako, da na zlepljene prste nanesete PASCO CLEAN (rdeča nalepka) ali jih po možnosti nemudoma razdvojite ter očistite s krpo. Ostanki lepila na prstih, po nekajkratnem umivanju rok izginejo, ker je človeška koža v osnovi bolj ali manj mastna in se lepilo po določenem času samo ostrani. Kakorkoli že, najbolj koristno bo, če boste roki pred lepljenjem namazali s kremom ali če uporabite plastične rokavice.
 • Če med lepljenjem lepilo pride na obleko, žal pomoči ni, zato vedno najprej obleko ali površino, na kateri lepite, zaščitite s krpo.
 • Pri ojačevanju ali zapolnjevanju, vedno najprej nanesemo lepilo (PASCOFIX, modra nalepka), potem pa polnilo (PASCO FILL, zelena nalepka); pri nanašanju polnila pazimo, da se s kapalko ne dotikamo lepila, ker se le-ta lahko zamaši.

V ČEM JE RAZLIKA?

Kje tiči razlika med lepilom PASCOFIX in ostalimi lepili?

Načeloma se vsa hitra lepila na svetu proizvajajo po isti metodi, ker so iz iste osnove, cianakrilata. To je primarna sestavina vseh “Super” “Turbo” “Rapid” in ostalih hitrih lepil. Osnovna razlika je v aditivih, dodatkih, ki jih vsak proizvajalec skrbno varuje pred konkurenco.

Naslednja, prav tako pomembna razlika je čas destilacije (prečiščevanja) lepila, ki se opravlja v velikih kotlih (nekaj podobnega kot kuhanje žganja). Višja kot je stopnja destilacije (prečiščevanja), boljša je kvaliteta lepila, vendar, višja destilacija pomeni da v kotlu ostane manj lepila, ki je potem višje kvalitete, zato tudi dražje, ker ga po končani destilaciji ostane manj.

Odtod izvira razlika v ceni med posameznimi lepili. Torej, kakovost prinaša tudi višjo ceno, za kupca pa navidez razlike ni, ker na vsaki plastenki od lepila piše da je cianakrilat.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE

 • Če se med uporabo ali shranjevanjem kapalka od lepila zamaši, jo raje skrajšajte, odrežite del konice, ki je zamašen, kot da bi poskušali preluknjati kapalko z iglo ali žebljičkom. Takrat se lahko zgodi, da strdek iz kapalke pade v plastenko z lepilom. Čez nekaj dni bo ostanek lepila v plastenki reagiral na tujek, tako da se bo tudi samo strdilo. To je razlog da potem prihaja do slabe volje zaradi strjenega lepila. Zato raje naročite novo rezervno kapalko.
 • Lepilo ima viskoznost 1400 mPa in na temperaturi shranjevanja do 4°C se ne strdi do 3 leta. Zato ga hranite v hladilniku. Če ga boste hranili na višji temperaturi, se bo življenjska doba lepila skrajšala.
Košarica
Scroll to Top